Emolienty – właściwości i rodzaje

Emolienty to substancje o charakterze tłuszczowym, które wbrew pozorom nie tylko natłuszczają włosy, czy podrażnioną skórę, ale też zapobiegają odparowywaniu z nich wody. Emolienty tworzą na powierzchni włosów warstwę okluzyjną (ochronną), dzięki której włosy chronione są przed zniszczeniami i działaniem czynników zewnętrznych. Co prawda naturalny płaszcz tłuszczowy posiada każdy zdrowy włos, jednak wszelkie zabiegi fryzjerskie osuszają trzon włosa z  tej naturalnej odżywki.

Zbyt mała ilość emolientów w pielęgnacji włosów skutkuje ich nadmiernym puszeniem, łamaniem i elektryzowaniem. Jeśli Twoje włosy są zbyt lekkie, fruwające niczym piórka i suche, częściej używaj emolientów. Pamiętaj, że włosy można przekarmić emolientami (tracą objętość i strączkują się nadmiernie) . By oczyścić włosy z olejków, użyj raz na tydzień szamponu oczyszczającego.

emolienty

Emolienty można podzielić na dwie grupy:  naturalne oraz syntetyczne.

Popularne rodzaje emolientów:

  • oleje roślinne (np.: arganowy, macadamia, roucou, kameliowy, awocado),
  • masła roślinne (np.: shea, oliwkowe, cupuacu, morelowe),
  • lanolina,
  • nafta kosmetyczna,
  • parafina (mineral oil),
  • wazelina,
  • estry i alkohole tłuszczowe,
  • trójglicerydy,
  • polimery,
  • silikony.

Właściwości emolientów:

  • zatrzymują wilgoć w łusce włosów,
  • chronią przed uszkodzeniami i dociążają,
  • polecane w pielęgnacji włosów średnio i wysokoporowatych,
  • zapobiegają puszeniu i elektryzowaniu,
  • wygładzają i uelastyczniają włosy,
  • zmiękczają przesuszone włosy,
  • dodają włosom zdrowego blasku,
  • zamykają rozchylone łuski włosów.
83,99
56,99
99,99

Emolienty, czyli substancje filmotwórczo-natłuszczające i zapobiegające odparowywaniu z włosów wody, znajdziecie w takich kosmetykach, jak: odżywka do włosów kruchych i łamliwych z dodatkiem masła morelowego Davines Melu, maska mocno nawilżająca włosy Kemon Actyva Nutrizione Ricca oraz odżywka bez spłukiwania Alfaparf Semi Di Lino Moisture Nutritive.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *