Leksykon kosmetyczny

kosmetykiglow

Wiele z nas zapomina, że kosmetyki mają swoją datę ważności. To normalne, że nie będą nadawały się do użytku wiecznie, jednak niektóre z nich mogą nam posłużyć przez lata. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy produkt nadaje się do wyrzucenia, czy jednak można go jeszcze używać, sugerując się nie tylko datą ważności na opakowaniu - ta zawsze może się wytrzeć lub być na pudełku, które wyrzucimy. A więc, czy warto się nią sugerować?

Czytaj więcej
estyl.pl Mamy ważną informację do przekazania. Estyl.pl jako jeden z licznych sklepów został doceniony w branży uroda. To również, dzięki Tobie znaleźliśmy się w... Czytaj więcej
rola sebum

Sebum lub inaczej łój skórny to rodzaj naturalnego płaszcza ochronnego dla  skóry owłosionej, jak i nieowłosionej. Ten samoistny lubrykant wydzielają gruczoły łojowe ciała, jednak u każdego z nas pracują z różną intensywnością. Główne strefy łojotokowe znajdują się zwykle na twarzy (strefa T), klatce piersiowej, plecach i skórze głowy. Jaka jest rola sebum i jak walczyć z jego nadprodukcją?

Czytaj więcej
glinka marokańska

Glinka marokańska (Rhasoul Clay) należy do gatunku glinek mineralnych. Zwykle występuje pod postacią gotowej do użycia pasty lub w formie sypkiej (do zmieszania z wodą bezpośrednio przed użyciem). W odróżnieniu od glinek zielonych lub białych, glinka marokańska działa na skórę w sposób delikatny. Kosmetyk nie podrażnia wrażliwych cer i może być używany w wieloraki sposób. Rhasoul Clay możemy użyć jako maseczki do twarzy, możemy nią umyć włosy, ciało oraz twarz.

Czytaj więcej
ceramidy

Suche olejki do włosów to preparaty pielęgnacyjnye na bazie wartościowych olejków naturalnych. Preparat zwykle występuje w postaci mgiełki lub spraya. Główną zaletą olejków suchych jest nieobciążanie włosów i nie pozostawianie ciężkiej, tłustej warstwy na użytej powierzchni (skóra lub włosy). Jego nazwa może być myląca: suchy olejek wcale nie ma suchej formuły, za to doskonale współgra z suchymi włosami i skórą ciała.

Czytaj więcej
Jak zrobić Ombre Hair Skrobia ziemniaczana - składnik dość często występujący w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry (szukaj nazwy: Potato Starch Modified). Zwykle kojarzy się z właściwościami matującymi i absorbującymi sebum (pudry i suche szampony). Tymczasem zwykła mąka ziemniaczana, dodana do masek lub odżywek do włosów, działa  na nie kondycjonująco, wygładzając je i nabłyszczając. Skrobia ziemniaczana jest źródłem wielu minerałów oraz witamin, szczególnie tych z grupy B. Czytaj więcej