skład kosmetyków

emolienty Emolienty to substancje o charakterze tłuszczowym, które wbrew pozorom nie tylko natłuszczają włosy, czy podrażnioną skórę, ale też zapobiegają odparowywaniu z nich wody. Emolienty tworzą na powierzchni włosów warstwę okluzyjną (ochronną), dzięki której włosy chronione są przed zniszczeniami i działaniem czynników zewnętrznych. Co prawda naturalny płaszcz tłuszczowy posiada każdy zdrowy włos, jednak wszelkie zabiegi fryzjerskie osuszają trzon włosa z  tej naturalnej odżywki. Czytaj więcej
olejek rocou davines Olejek  roucou otrzymywany jest z nasion drzewa Roucou, podchodzącego z Ameryki Południowej. Drzewo Roucou występuje też pod innymi nazwami, z których najpopularniejsze to: drzewo Annatto, Urucum, Achiote i Bixa Orellana (łacińska nazwa). Indianie stosowali olejek Roucou do ochrony skóry przed słońcem oraz uciążliwymi owadami. Podczas migracji Indian z Amazonii, nasiona Roucou zostały sprowadzone do Polinezji, której wilgotny klimat sprzyjał uprawie drzew Achiote. Czytaj więcej
wiązówka błotna

Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria) zwana też kropidłem błotnym, kozią brodą lub tawułą błotną to gatunek byliny z rodziny różowatych. W Polsce spotykamy ją na podmokłych i bagnistych terenach, podmytych wodą łąkach, wilgotnych lasach lub rowach.

Czytaj więcej
Ekstrakt z korzenia żywokostu Żywokost lekarski (Symphytum officinale) to roślina z rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae) wykazująca ogromne właściwości lecznicze. Ziele to zawiera wiele substancji bioaktywnych w składzie, co od lat wykorzystuje medycyna ludowa i naturalna. Są to głównie pektyny, alkaloidy, kwasy organiczne, alantoina, związki śluzowe, aminokwasy, sole mineralne (duża ilość krzemu), witaminę C. Do celów leczniczych używa się zwykle rozdrobnionego korzenia żywokostu (Radix Symphati) w postaci okładów, maseczek i kremów. Czytaj więcej
korzeń maca

Organiczny korzeń Maca (Lepidium meyenii) jest częstym dodatkiem do kosmetyków pielęgnacyjnych oraz stylizujących włosy. Sproszkowany i wysuszony korzeń Maca poddaje się dalszej obróbce, tak, by jego forma sprawdzała się w codziennym użytkowaniu, a cenne właściwości rośliny nie uległy dezintegracji.

Czytaj więcej
ceramidy Arginina jest rodzajem naturalnego aminokwasu, otrzymywanego zwykle z nieoczyszczonego cukru brązowego. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, odgrywając ogromną rolę w cyklu mocznikowym, funkcjonowaniu wątroby, czy układu krążenia. Stosowana zewnętrznie wpływa na przyspieszenie procesów gojenia podrażnionego lub chorego naskórka, co zostało udowodnione naukowo. Czytaj więcej