skład kosmetyków
Emolienty to substancje o charakterze tłuszczowym, które wbrew pozorom nie tylko natłuszczają włosy, czy podrażnioną skórę, ale też zapobiegają odparowywaniu z nich wody. Emolienty tworzą na powierzchni włosów warstwę okluzyjną (ochronną), dzięki której włosy chronione są przed zniszczeniami i działaniem czynników zewnętrznych. Co prawda naturalny płaszcz tłuszczowy posiada każdy zdrowy włos, jednak wszelkie zabiegi fryzjerskie osuszają trzon włosa z tej naturalnej odżywki. Czytaj więcej
Olejek roucou otrzymywany jest z nasion drzewa Roucou, podchodzącego z Ameryki Południowej. Drzewo Roucou występuje też pod innymi nazwami, z których najpopularniejsze to: drzewo Annatto, Urucum, Achiote i Bixa Orellana (łacińska nazwa). Indianie stosowali olejek Roucou do ochrony skóry przed słońcem oraz uciążliwymi owadami. Podczas migracji Indian z Amazonii, nasiona Roucou zostały sprowadzone do Polinezji, której wilgotny klimat sprzyjał uprawie drzew Achiote. Czytaj więcej
Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria) zwana też kropidłem błotnym, kozią brodą lub tawułą błotną to gatunek byliny z rodziny różowatych. W Polsce spotykamy ją na podmokłych i bagnistych terenach, podmytych wodą łąkach, wilgotnych lasach lub rowach.
Czytaj więcej Żywokost lekarski (Symphytum officinale) to roślina z rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae) wykazująca ogromne właściwości lecznicze. Ziele to zawiera wiele substancji bioaktywnych w składzie, co od lat wykorzystuje medycyna ludowa i naturalna. Są to głównie pektyny, alkaloidy, kwasy organiczne, alantoina, związki śluzowe, aminokwasy, sole mineralne (duża ilość krzemu), witaminę C. Do celów leczniczych używa się zwykle rozdrobnionego korzenia żywokostu (Radix Symphati) w postaci okładów, maseczek i kremów. Czytaj więcej
Organiczny korzeń Maca (Lepidium meyenii) jest częstym dodatkiem do kosmetyków pielęgnacyjnych oraz stylizujących włosy. Sproszkowany i wysuszony korzeń Maca poddaje się dalszej obróbce, tak, by jego forma sprawdzała się w codziennym użytkowaniu, a cenne właściwości rośliny nie uległy dezintegracji.
Czytaj więcej Arginina jest rodzajem naturalnego aminokwasu, otrzymywanego zwykle z nieoczyszczonego cukru brązowego. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, odgrywając ogromną rolę w cyklu mocznikowym, funkcjonowaniu wątroby, czy układu krążenia. Stosowana zewnętrznie wpływa na przyspieszenie procesów gojenia podrażnionego lub chorego naskórka, co zostało udowodnione naukowo. Czytaj więcej
Gliceryna (Glycerin) to ograniczy związek (alkohol cukrowy) otrzymywany zwykle z tłuszczów roślinnych (np. kokosowego) lub zwierzęcych. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu rośliny, warzywa i owoce, w których gliceryna występuje naturalnie (gliceryna roślinna). Gliceryna jest humektantem, czyli substancją silnie nawilżającą, potrafiącą zatrzymywać wilgoć w miejscu jej użycia. Czytaj więcej
Beta glukan, czyli rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego lub polisacharydu, pozyskiwany jest głównie z ziarna owsa, jęczmienia lub drożdży. Substancja może być podawana doustnie jako suplement diety o działaniu immunostymulującym lub stosowana z równie dobrym skutkiem na skórę twarzy i ciała. Związek ten potrafi wniknąć w głębokie warstwy skóry dlatego dość często wykorzystuje się go w leczeniu schorzeń dermatologicznych, terapii łagodzącej stany zapalne skóry i silnej kuracji przeciwzmarszczkowej.
Czytaj więcejHydrolyzed soy protein, czyli hydrolizat protein soi lub hydrolizowane białko sojowe (tzw. proteiny sojowe ) to humektant i substancja nawilżająca powierzchniowo, łatwo rozpuszczalna w wodzie. Wykazuje dość duże powinowactwo do budowy naskórka, paznokci oraz włosów.
Czytaj więcejOlej Macadamia otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych orzechów macadamia (Macadamia Integrifolia). Drzewo makadamii rośnie w Australii, a także dalekiej Indonezji, malowniczej Nowej Zelandii, na Hawajach i w Ameryce Południowej. Osiąga zwykle wysokość około 20 metrów, zaczynając owocować już kilka lat po posadzeniu.
Czytaj więcejDecyl glucoside, czyli glukozyd decylowy to nieanionowa, łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę.
Czytaj więcej Agrest indyjski (Emblica officinalis), czyli popularna coraz bardziej w Polsce Amla lub Amalaki, to bardzo ceniona w kulturze Azji roślina. Amla, zwana indyjskim agrestem, to drzewo osiągające do 10 metrów wysokości, porastające obficie terytorium Indii. Mimo, że do produkcji leków, mieszanek ziołowych, czy kosmetyków wykorzystuje się niemal wszystkie części rośliny, od liści, poprzez korę, to najbardziej ceniony jest owoc Amli. Agrest indyjski to obfite źródło witaminy C. Amla zawiera jej wielokrotnie więcej niż popularne owoce cytrusowe, w tym pomarańcze, czy jabłka. Czytaj więcej
Ceramidy to substancje tłuszczowe, które często goszczą w kosmetykach do pielęgnacji włosów, skóry twarzy i ciała. Ich głównym budulcem są nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Poznaj zatem ich właściwości oraz działanie.
Czytaj więcejBambus jest egzotyczną rośliną pochodzącą z Azji, o wszechstronnym zastosowaniu w różnych gałęziach przemysłu, a także w kosmetyce. Bambus, podobnie jak palmę kokosową można śmiało nazwać darem niebios dla ludzi; Od czasów prehistorycznych po dzień dzisiejszy z obu tych roślin korzysta się często i gęsto. Pędy bambusa, ze względu na to, że wyrastają w formie długich, prostych prętów można i stosuje się (lub stosowało) jako broń, materiał budowlany czy dekoracyjny. Dowiedz się jak działa ekstrakt z bambusa.
Czytaj więcej Masło Karite określane również jako masło shea lub shea butter, masłosz, masło galam lub Butyrospermum Parkii jest substancją lipidową pochodzenia roślinnego i składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Nazewnictwo masła uzależnione jest od części danego regionu, co nie zmienia faktu, że wszystkie jego określenia oznaczają tą samą substancję. W Polsce najczęściej funkcjonuje określenie: masło Karite lub olej z masłosza, w krajach zachodnich masło shea, zaś w Afryce galam butter lub karite butter. Czytaj więcej