Ekstrakt z bambusa – poznaj jego niezwykłą moc!

Bambus jest egzotyczną rośliną pochodzącą z Azji, o wszechstronnym zastosowaniu w różnych gałęziach przemysłu, a także w kosmetyce. Bambus, podobnie jak palmę kokosową można śmiało nazwać darem niebios dla ludzi; Od czasów prehistorycznych po dzień dzisiejszy z obu tych roślin korzysta się często i gęsto. Pędy bambusa, ze względu na to, że wyrastają w formie długich, prostych prętów można i stosuje się (lub stosowało) jako broń, materiał budowlany czy dekoracyjny. Dowiedz się jak działa ekstrakt z bambusa.

bambus

Możesz z niego zrobić łuk i strzały, dzidę lub solidną pałkę, a tuż obok ktoś zrobi lekki i elastyczny płotek, drabinę czy rusztowanie na budowie. Bambusowa deska do krojenia nikogo nie dziwi, a instrument zwany fletnią Pana i muzykę Ennio Morricone znamy chyba wszyscy. Młode pędy bambusa są jadalne i odpowiednio przyrządzone mogą być nie lada przysmakiem, z bambusowych ziaren można po zmieleniu upiec chleb, a jako czarną humoreskę przypomnę popularną tu i ówdzie torturę: rozpinanie skazańca tuż nad młodziutkim pędem bambusowym. Młody bambus, w odpowiednich warunkach rośnie naprawdę, naprawdę szybko i potrafi przebić dosłownie wszystko.

Ekstrakt z bambusa w kosmetyce

Wróćmy jednak do kosmetyki. Młode pędy bambusa są bogate w wiele cennych składników, takich jak krzemionka, aminokwasy,  minerały, sacharydy, białka, witaminy, ramnoza, tyrozyna, argininina, czy flawonoidy. To właśnie ze względu na moc antyoksydacyjną bioflawonoidów, ekstrakt bambusa tak chętnie wykorzystuje się w produkcji kosmetyków dotleniających zmęczoną skórę oraz mało elastyczne włosy.

Mocne paznokcie

Bambus jest źródłem naturalnego krzemu występującego w postaci krzemionki, który doskonale wpływa również na stan paznokci. Dzięki niemu staną się mocne, zdrowe, przestaną się łamać i rozdwajać.

Piękne włosy

Bambus to idealny produkt dla naszych włosów. Zapewnia ich regenerację na trzech poziomach – w cebulce, łodydze i rdzeniu. Ekstrakt z korzenia bambusa sprzyja ich zagęszczeniu i wzmocnieniu, wyciąg z liści pobudza cebulki do wzrostu, a olejek uodparnia go na uszkodzenia.

Zadbana skóra i ciało

Występujące w ekstrakcie z bambusa flawonoidy wspierają walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry. Jest on idealnym składnikiem kosmetyków anti-aging. Poza tym flawonoidy wzmacniają naczynia, przez co są idealne dla cery wrażliwej i chronią przed promieniowaniem UVA i UVB.

Bambus dzięki flawonoidom pozwala także zadbać o ciało. Ujędrnia, rozświetla, odświeża skórę i zmniejsza cellulit. Pobudza również metabolizm. Ekstrakt z bambusa wykazuje działanie antybakteryjne i chroni skórę przed bakteriami oraz grzybami.

Ekstrakt z bambusa – główne właściwości:

  • odbudowuje i uelastycznia kruche, słabe włosy, dzięki dużej zawartości krzemionki,
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne na skórę oraz włosy,
  • absorbuje dużą część promieniowania UV,
  • stymuluje produkcję kolagenu,
  • dzięki flawonoidom łagodzi problemy skóry naczyniowej,
  • silnie nawilża i wygładza skórę oraz włosy,
  • rozświetla szary odcień skóry, a włosom dodaje połysku,
  • pobudza metabolizm skóry,
  • wykazuje działanie antycellulitowe,
  • wzmacnia słabe paznokcie i wypadające włosy.

 

Wyciąg z bambusa znajdziesz w kosmetykach z serii Alterna Bamboo, takich jak szampon nabłyszczający włosy Alterna Bamboo Luminous Shine i olejek wzmacniający włosy Alterna Bamboo Smooth Kendi Oil.

Jak widać ekstrakt z bambusa ma wiele zastosowań w kosmetyce i pomoże nam zadbać o urodę. Poznaj ten sekret natury i wykorzystaj go w codziennej pielęgnacji!

One Response to “Ekstrakt z bambusa – poznaj jego niezwykłą moc!”

  1. Iwos pisze:

    Bambus ma też fajne właściwości matujace w kosmetykach. Ciekawe kosmetyki.

Dodaj komentarz