Masło Karite – właściwości i działanie

Masło Karite określane również jako masło shea lub shea butter, masłosz, masło galam lub Butyrospermum Parkii jest substancją lipidową pochodzenia roślinnego i składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Nazewnictwo masła uzależnione jest od części danego regionu, co nie zmienia faktu, że wszystkie jego określenia oznaczają tą samą substancję. W Polsce najczęściej funkcjonuje określenie: masło Karite lub olej z masłosza, w krajach zachodnich masło shea, zaś w Afryce galam butter lub karite butter.

masło karite

Orzechy drzewa Karite / Foto: © amillionlives.ne

Masło Karite pochodzi z drzewa Butyrospermum Parkii uprawianego w Afryce, a konkretnie z jego owoców tłocznych na zimno metodami ręcznymi. Owoce wyjmuje się z łupin i suszy na wolnym powietrzu. Następnym krokiem jest mielenie orzechów w moździerzach oraz topienie powstałej mąki do konsystencji masła. Owoce masłosza, przypominające duże śliwki, osiągają dojrzałość dopiero po około 30 latach i zawierają około 50 % tłuszczu.

Masło shea posiada lekko orzechowy aromat i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego, stearynowego, linolenowego, palmitynowego,witaminy A, E oraz F, alantoiny i fitosteroli. Masło Karite wykazuje silne właściwości nawilżająco-natłuszczające i może być użyte do pielęgnacji całego ciała, w tym także włosów i okolic oczu.

Oto podstawowe właściwości Masła Karite:

  • odbudowa warstwy hydrolipidowej skóry,
  • ochrona przed wysuszeniem skóry,
  • obudowa skóry spierzchniętej, zrogowaciałej lub starzejącej się,
  • pielęgnacja skóry atopowej i łuszczącej się,
  • działanie kojące na rany, blizny i podrażnienia skórne,
  • ochrona skóry przed działaniem promieni UV,
  • wzmocnienie cementu międzykomórkowego włosów i skóry ciała,
  • działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • łagodzenie dermatoz i alergii.
masło karite rahua

Masło shea (karite) znajdziesz w takich kosmetykach do włosów, jak wzmacniajaca odżywka do włosów Rahua czy nawilżająca maska do włosów Wella.

masło karite

4 odpowiedzi na „“Masło Karite – właściwości i działanie””

  1. Iwos pisze:

    Ciekawy artykuł, masło shea to produkt idealny dla wszystkich!

  2. Karite pisze:

    Hey! Ja też piszę na swoim blogu o maśle karite: karite.blog
    Mój blog nie jest tak okazały jak ten ale to nic podziwiam i może z czasem też będę mieć taki fajny. Ja interesuję się masłem karite od bardzo dawna dlatego chętnie czytam wszystkie informacje o tym produkcie. W Waszym wpisie na temat masła karite wkradł się jeden błąd czy raczej nieścisłość. Maslo karite nie pochodzi z drzewa Butyrospermum Parki, właściwa nazwa łacińska to Vitellaria paradoxa po polsku masłosz Parka ale to drobiazg ogólnie blog bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

  3. martaka22 pisze:

    Masło Shea mogę polecić wszystkich, którzy mają problem z przesuszającą się i wrażliwą skórą. Masło stosuję od kilku miesięcy i muszę powiedzieć, że moja skóra nigdy nie była tak gładka i tak dobrze nawilżona.

Dodaj komentarz