Agrest indyjski

Agrest indyjski (Emblica officinalis), czyli popularna coraz bardziej w Polsce Amla lub Amalaki, to bardzo ceniona w kulturze Azji roślina. Amla, zwana indyjskim agrestem, to drzewo osiągające do 10 metrów wysokości, porastające obficie terytorium Indii. Mimo, że do produkcji leków, mieszanek ziołowych, czy kosmetyków wykorzystuje się niemal wszystkie części rośliny, od liści, poprzez korę, to najbardziej ceniony jest owoc Amli. Agrest indyjski to obfite źródło witaminy C. Amla zawiera jej wielokrotnie więcej niż popularne owoce cytrusowe, w tym pomarańcze, czy jabłka.

agrest indyjski

Agrest Indyjski – leksykon kosmetyczny / Foto: © hennablogspot.com

Znajdziemy tam również minerały, aminokwasy, cynk, miedź, chrom, niacynę, żelazo, kwas glutaminowy, lizynę, prolinę, czy alaninę. Owoce Amli występują najczęściej w formie sproszkowanego wyciągu lub olejku. W filozofii Indii określa się Amlę najważniejszą rośliną Ayurvedy, zaś wyciąg z agrestu to ulubiony olej kobiet indyjskich słynących z pięknych, błyszczących i zdrowych włosów.

Oto jakie właściwości posiada agrest indyjski:

  • opóźnia proces siwienia włosów,
  • nabłyszcza włosy suche, pozbawione blasku,
  • jest sinym antyutleniaczem,
  • pobudza mieszki włosowe do wzrostu,
  • wzmacnia włosy słabe i zapobiega ich wypadaniu,
  • poprawia fakturę i budowę włosów,
  • pomaga w licznych schorzeniach skóry,
  • stymuluje produkcję prokolagenu,
  • walczy z grzybicą skóry,
  • regeneruje zniszczone włosy i skórę,
  • wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe,
  • zagęszcza włosy cienkie,
  • poprawia skręt włosów.
  • uelastycznia włosy suche.
agrest indyjski

Agrest indyjski znajdziesz w kosmetykach Alterna Bamboo Shine, takich jak szampon nabłyszczający Alterna Bamboo Shine, krem wygładzający włosy Alterna Bamboo Shine Brilliance Cream, czy mgiełka dodająca włosom blasku Alterna Bamboo Shine Mist.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *