Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed soy protein, czyli hydrolizat protein soi lub hydrolizowane białko sojowe (tzw. proteiny sojowe ) to humektant i substancja nawilżająca powierzchniowo, łatwo rozpuszczalna w wodzie. Wykazuje dość duże powinowactwo do budowy naskórka, paznokci oraz włosów.
Hydrolizowane białka tym różnią się od zwykłych protein, że ich cząsteczki podzielone są na mniejsze łańcuchy aminokwasów. Główną rolą hydrolizatu proteinowego soi jest absorpcja wody oraz wilgoci w miejscu użycia preparatu (naskórek, włosy) oraz zmiękczanie i wygładzenie suchych partii ciała. Substancja działa wybitnie antystatycznie, zmniejszając puszenie, elektryzowanie i suchość włosów.
Proteiny sojowe wykazują też właściwości pogrubiające włosy, wzmacniając osłabione cebulki oraz dodają fryzurze połysku. Hydrolyzed soy protein posiada dość duży wymiar cząsteczkowy, dlatego nie wnika w głębokie warstwy skóry, zostawiając na jej powierzchni odżywczy film. Hydrolizowane białko sojowe najczęściej występuje w balsamach do ciała, kremach do twarzy, odżywkach do włosów, szamponach lub tuszach do rzęs.
Proteiny sojowe znajdziesz w takich kosmetykach, jak odżywka do włosów John Masters Organics Lavender & Avocado Intensive Conditioner, kuracja do włosów John Masters Organics Deep Scalp Follicle Treatment & Volumiser oraz jedwab stylizujący włosy John Masters Organics Sweet Orange & Silk Protein Styling Gel.