Arbutyna

A w naszym sklepie...

Davines OI Oil

Arbutyna to popularny związek chemiczny o właściwościach depigmentacyjnych i antybakteryjnych, stosowany głownie w preparatach do rozjaśniania przebarwień skóry. W kosmetyce stosuje się czystą arbutynę w postaci glikozydu hydrochinonu, bądź wyciągi naturalne z roślin ją zawierających np. mącznicy lekarskiej, borówki brusznicy, liści gruszy pospolitej i bergenii. Arbutyna posiada silne właściwości rozświetlające drobne plamy oraz przebarwienia cery, wyrównuje nierównomierny koloryt skóry, posiada działanie kojące i lecznicze na skórę problematyczną.

Arbutyna

Arbutyna to także naturalny filtr UV, zatrzymujący promieniowanie, jednak nie w takim stopniu jak inne substancje i filtry chemiczne. Arbutyna najlepiej sprawdzi się przy następujących problemach skórnych:

  • trądzik pospolity,
  • przebarwienia skórne i  nadmierna hiperpigmentacja,
  • stany zapalne i podrażnienia skóry,
  • małe blizny,
  • normalizacja skóry tłustej i mieszanej.
ArbutynaArbutynaArbutyna

Arbutynę z wyciągu mącznicy lekarskiej znajdziesz w serii organicznych kosmetyków John Masters, dedykowanej skórze tłustej i mieszanej. Są to: przeciwzapalny spray z mącznicą, łagodzący żel do mycia buzi i regulujące serum z mącznicy lekarskiej. Arbutynę pochodzącą z mącznicy zawiera także żel do twarzy z jojobą i żeń-szeniem JMO.



Jedna odpowiedź do “Arbutyna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *