Włosy jesienią – stylizacja i wpływ diety

Włosy jesienią nie mają łatwo. Tą porą roku najczęściej skarżymy się na nadmierne wypadanie włosów. Mimo że proces jesiennego wypadania jest konsekwencją naturalnego cyklu życia włosa, warto obserwować, czy nie nasila się w miarę upływu czasu. Zaburzenie równowagi między wypadaniem, a odrastaniem włosów to pierwszy sygnał alarmowy. Oprócz pielęgnacji włosów, na ich zdrowy wzrost ma wpływ stylizacja fryzury oraz właściwa dieta. Dziś o tym czego unikać jesienią, układając swoje włosy oraz jakich substancji dostarczyć, by zapobiec wypadaniu włosów.

włosy jesienią

fot. © photl.com

Stylizacja włosów

włosy jesieniąWymiana środka myjącego na bardziej łagodny szampon codzienny oraz włączenie do programu dbania o włosy wcierek skóry głowy to podstawa jesiennej pielęgnacji włosów. Pamiętaj, by wybierać raczej szampony z dodatkiem SLES (sodium laureth sulfate), niż SLS (sodium lauryl sulfate) lub stawiać na kosmetyki organiczne pozbawione wszelkich SLS-ów. Przyczyną jesiennego osłabienia cebulek może być także niewłaściwa stylizacja włosów, która niweczy wszelkie zabiegi pielęgnacyjne. Oto czego unikamy podczas wzmożonego, jesiennego wypadania włosów:

  • długotrwałe i zbyt duże napięcie włosów powodowane ciasnym upięciem (gumka, spinka),
  • szczotki i grzebienie o ostrych, szarpiących włosy i skórę głowy zębach,
  • chlorowana woda z basenu,
  • solarium lub ostre słońce,
  • zabiegi fryzjerskie, jak trwała, rozjaśnianie, czy koloryzacja farbami z amoniakiem,
  • gorące powietrze suszarki lub wysoka temperatura prostownic i lokówek,
  • alkohol w kosmykach do stylizacji,
  • nadużywanie ciężkich produktów do stylizacji,
  • zbyt gorąca lub lodowata woda podczas mycia włosów.
włosy jesieniąwłosy jesieniąwłosy jesienią

Polecamy piankę zwiększającą objętość Goldwell StyleSign Volume Power Whip, organiczny żel do stylizacji włosów John Masters Słodka pomarańcza i Jedwab z dodatkiem protein jedwabiu i aloesu oraz rozświetlającą włosy emulsję ochronną Alterna SeaSilk Caviar Photo-Age Defense.

Jesienna dieta włosów

włosy jesieniąGęstość fryzury zależna jest od genów oraz kondycji korzeni włosów. Czynnik zewnętrzne oraz brak odpowiednich składników odżywczych powodują sukcesywne cienienie oraz zniekształcenie struktury włosów. Stają się zbyt delikatne, często wcześniej siwieją oraz wypadają w większych niż zwykle ilościach. Pełnowartościowy budulec włosów, dzięki któremu zapewnisz włosom grubszą strukturę, wzmocnisz ich korzenie oraz przyspieszysz odnowę komórkową zapewnią Ci następujące substancje i produkty żywnościowe:

  • aminokwasy siarkowe, które są głównym budulcem włosów, a znajdziesz je w pokarmach białkowych, jak mięso, ryby, jaja, nabiał. Aminokwasy siarkowe nie ulegają magazynowaniu, dlatego należy dostarczać je regularnie, jeśli zależy nam na mocnych włosach. Cystynę (aminokwas siarkowy) znajdziesz też w orzeszkach ziemnych, soi i popularnych płatkach owsianych;
  • biopierwiastki, jak żelazo, cynk i miedź. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, cynk odpowiada za wzrost włosów i łysienie, zaś miedź czyni włosy elastycznymi. Żelazo znajdziesz w wątrobie,  żółtkach jaj, razowym pieczywie i zielonych warzywach (pietruszka, sałata, szczypiorek. szpinak), źródło cynku to pestki dyni, słonecznika, ryby, mleko, rośliny strączkowe, miedzi szukaj w owocach, orzechach i zieleninie:
  • witaminy grupy B, głównie B1, B6 i B5. Witaminy B1 oraz B6 wzmacniają włosy, zapobiegając nadmiernemu wydzielaniu sebum, zaś witamina B5 odpowiada za podział komórki w samym mieszku włosowym. Witaminy B znajdziesz w jajach, mleku, orzechach, drożdżach. Witamina B5 czyli kwas pantotenowy to składnik popularnego leku Calcium Pantothenicum, wpływającego na metabolizm białek i regenerację włosów;
  • witaminy A i E. Witamina A wpływa na strukturę włókien keratynowych, a jej źródłem są sery, masło, jaja, śmietana, a także pomarańczowe i zielone warzywa: dynia, marchewka, brukselka, brokuły. Witamina E ma działanie antyoksydacyjne i dba o dostateczne odżywianie cebulki włosów. Znajdziesz ją w kiełkach, ziarnach i warzywach. Pamiętaj, ze witamina A rozpuszcza się w towarzystwie tłuszczów, jedząc same warzywa uniemożliwiasz jej przyswajanie;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, które dbają o nawilżenie i sprężystość włosów. Najbardziej cennym ich źródłem są ryby oraz oleje: lniany, z ogórecznika i wiesiołka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *