Beta glukan – właściwości i zastosowanie

Beta glukan, czyli rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego lub polisacharydu, pozyskiwany jest głównie z ziarna owsa, jęczmienia lub drożdży. Substancja może być podawana doustnie jako suplement diety o działaniu immunostymulującym lub stosowana z równie dobrym skutkiem na skórę twarzy i ciała. Związek ten potrafi wniknąć w głębokie warstwy skóry dlatego dość często wykorzystuje się go w leczeniu schorzeń dermatologicznych, terapii łagodzącej stany zapalne skóry i silnej kuracji  przeciwzmarszczkowej.

Badania wykazały, że beta glukan pozyskiwany z ziarna owsa posiada najlepsze właściwości regeneracyjne, polegające na aktywnej stymulacji pracy makrofagów, zawartych także w naszej skórze.

beta glukan

Oto inne właściwości beta glukanu:

  • łagodzi podrażnienia i koi skórę,
  • stymuluję odnowę kolagenu,
  • wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe,
  • regeneruje skórę ciała i twarzy,
  • poprawia nawilżenie suchej skóry,
  • uelastycznia i napina skórę starzejącą się,
  • wyrównuje koloryt skóry,
  • uaktywnia makrofagi,
  • niweluje szkodliwe działanie promieniowania UV.
beta glukanbeta glukan

Beta glukan znajdziesz w kosmetykach organicznych John Masters Organics, jak: krem do twarzy z wyciągiem z jądra owsa, różą, morelą i silnymi przeciwutleniaczami w składzie John Masters Rose & Apricot Antioxidant Day Cream, kremowy żel do twarzy z kwiatu lipy John Masters Linden Blossom Face Cream Cleanser, oczyszczająca glinka marokańska John Masters Moroccan Clay i krem nawilżający dla mężczyzn John Masters Organics Men Eucalyptus&Agave 2-in-1.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *