Cyclopentasiloxane

Cyclopentasiloxane należy do gatunku silikonów cyklicznych, zwanych też silikonami lotnymi. Oznacza to, że po pewnym czasie związek ten wyparowuje samoistnie z miejsca jego aplikacji. Cyclopentasiloxane jest polimerem opartym na organicznym krzemie i z racji swej lekkości stanowi doskonałą bazę dla kosmetyków do twarzy (kremy, balsamy, silikonowe bazy pod makijaż, podkłady). Równie często ów silikon lotny wykorzystuje się w produkcji kosmetyków do włosów (odżywki, pianki, kremy do stylizacji, sera).

Cyclopentasiloxane

Cyclopentasiloxane – właściwości

Jest to silikon o niskiej lepkości, nietłusty – dzięki czemu nie obciąża włosów i nie powoduje powstawania zaskórników, nie jest komedogenny, czyli nie zatyka porów. Z tego powodu  cyclopentasiloxane jest silikonem lotnym chyba najczęściej wykorzystywanym w kosmetykach do pielęgnacji twarzy.

Cyclopentasiloxane – zastosowanie

 

Cyclopentasiloxane zarówno w produktach do twarzy, jak i kosmetykach do włosów, tworzy na  powierzchni skóry i wokół łodygi włosa delikatny, aksamitny film. Silikon ten daje poczucie jedwabistości  w miejscu jego użycia. Czuć to w momencie rozprowadzania kosmetyku na włosach i skórze. Związek ten spełnia też rolę ochronną, jak również pomaga rozprowadzić na powierzchni ciała i włosów inne cenne substancje zawarte w danym produkcie kosmetycznym.

W jakich kosmetykach znajdziemy cyclopentasiloxane?

Cyclopentasiloxane można znaleźć w wielu cieszących się dużą popularnością kosmetykach do włosów, jak : odżywka Aussie 3 Minute Miracle,  krem stylizacyjny Matrix Sleek, cement termiczny Kerastase, odżywka Davines Nourishing, lekkie serum Kerastase Ultime, a nawet organiczna odżywka Jason Natural Sea Kelp.

Jedna odpowiedź na „“Cyclopentasiloxane””

  1. Dominika pisze:

    Kiedy zobaczyłam w składzie mojego podkładu na pierwszym miejscu składnik z końcówką „-ane” przeraziłam się, że jest to jakiś komadogenny silikon. Dzięki Twojemu wpisowi mogę spać spokojnie :). Pozdrawiam

Dodaj komentarz