Olej rycynowy (oleum ricini)

Olej rycynowy (po łacinie: oleum ricini, castor oil) to wyciąg z dojrzałych nasion rącznika pospolitego (ricinus communis). Olej rycynowy jest bezbarwny lub jasnożółty. Głównymi jego składnikami są kwasy: rycynolowy, linolowy, palmitynowy. Stosowany wewnętrznie ma właściwości silnie przeczyszczające – oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek jedzenia.

A w naszym sklepie...

olej rycynowyOlej rycynowy ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Głównie w produktach do pielęgnacji włosów, brwi i rzęs.

Oleum ricini na włosy – działanie

Jest nieschnący, czyli  stosowany zewnętrznie ma działanie powlekające i ochronne. Olej z nasion rącznika (ricinus communis) zawierają niektóre kosmetyki John Masters Organics, jak również rodzime kosmetyki Ziaja do włosów farbowanych. Olej rycynowy dodany do szamponów i odżywek do włosów, ma działanie zmiękczające, ochronne i nawilżające. Bardzo skutecznie pogrubia włosy, tworząc na nich ochronny film.

Kosmetyków z olejem rycynowym powinny używać osoby, których problemem są łamliwe, suche i cienkie włosy. Olej rycynowy im pomoże.

Kosmetyki do włosów z dodatkiem oleju rycynowego przedłużają trwałość koloru na włosach farbowanych. Włosy pielęgnowane olejkiem rycynowym zyskują niesamowity połysk, elastyczność i gładkość. Olej rycynowy zapobiega wypadaniu włosów i rzęs oraz pobudza do wzrostu nowe komórki włosów. Poleca się wcierki i maseczki domowe z dodatkiem oleju rycynowego na wzmocnienie włosów. Skóra człowieka bardzo dobrze toleruje olej rycynowy – nie ulega pod jego wpływem podrażnieniom, ani stanom zapalnym. Dlatego oleum ricini dodawany jest do łagodzących skórę balsamów i mleczek kosmetycznych.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *